Zit sta werkplek - Kabri Ergonomie

zit-sta-werkplekEr komt steeds meer aandacht in het bedrijfsleven voor zittend-staand werken. Deze werkhouding draagt bij aan de gezondheid van medewerkers, maar zijn er nog andere factoren waar winst mee behaald wordt?

Een onderzoek onder callcenter medewerkers laat zien dat prestatieverbeteringen mogelijk zijn door concentratie en creativiteit te verbeteren. Als er daarnaast mogelijkheden geboden worden om makkelijker om te gaan met emoties kan het algehele moraal verbeterd worden.

Concentratie en creativiteit verbeteren

Door het inlassen van zogenoemde herstelmomenten kan de concentratie en creativiteit verbeterd worden. Meer beweging onder werktijd kan hier aan bijdragen. Door het gebruik van een zit-sta bureau worden werknemers als het ware geactiveerd om meer te staan tijdens het werk. Dit heeft tot gevold dat medewerkers sneller kunnen werken en alerter zijn.

Als mensen staan, dan praten ze anders. Door bijvoorbeeld staand te bellen kunnen medewerkers bewegingen maken met het lichaam en daardoor makkelijker omgaan met emoties.

Staand-zittend werken energieniveau - Kabri Ergonomie

Het effect van afwisselen van zitten en staan op het energieniveau van callcenter medewerkers.

 

Werkmoraal en productiviteit

Een belangrijke peiler bij productiviteit is de betrokkenheid bij het werk. Recent onderzoek laat zien dat het moraal van medewerkers lager is als men lang zittend werk doet. De uitdaging voor werkgevers is dus om werknemers meer te laten variëren in de werkhouding.

De positieve effecten van afwisselend staan en zitten worden in verschillende onderzoeken bewezen.  Zo ondervond de Universiteit van Sydney dat een winst van maar liefst 38% werd gehaald op het gebied van energieniveau gedurende de werkdag.

Bij callcenter medewerkers die een zit-sta bureau gebruiken, werd al na 1 maand een winst van 23% productiviteit geboekt ten opzichte van zittende medewerkers. Dit verschil liep in 5 maanden op na 53%, gemeten over de succesvol afgeronde telefoongesprekken per uur.

 

Staand-zittend werken: Nog meer voordelen!

Naast de winst in productiviteit dragen de zit-sta tafels bij aan prettige werkomstandigheden en bescherming van de gezondheid. De zittijd neemt namelijk af en verlaagt hierdoor het risico op klachten van het bewegingsapparaat, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.  De beste resultaten worden wel geboekt als de zit-sta bureaus gebruikt worden met laagdrempelige software. De software geeft medewerkers bijvoorbeeld een herinnering als men de werkhouding dient af te wisselen.

Meer bewegen op de werkvloer zorgt dus voor gezondere werknemers, meer productiviteit en waarschijnlijk minder verzuim!

Meer informatie over zit-sta bureaus?

Voor meer informatie over de zit-sta bureaus en zittend-staand werken kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.  In ons “Ergonomisch Experience Centre” kunt u de zit-sta bureau komen testen. We hebben een prima WiFi verbinding, ergonomische muizen en uitstekende thee,  koffie,  espresso en cappuccino!

 

(bron: onderzoek Bakker Elkhuizen – 2016 )